Blogtour Zwarte Vijvers van Amina Laffet

11-10-2020

Korte inhoud:

Dombergen, 2023

Het geluid van een geweerschot echoot in Zwarte Vijvers, een beruchte gettobuurt. De dertienjarige Rashad wordt geraakt door een kogel die eigenlijk bedoeld was voor een bendelid. Hij heeft dringend hulp nodig, maar Zwarte Vijvers is recent uitgeroepen tot no-go zone, waar hulpverleners en politieagenten niet meer mogen komen.

De zestienjarige Tamara komt meteen in opstand. Ze organiseert een demonstratie die uitmondt in een heftige clash tussen voor- en tegenstanders van de nieuwe wet.

Nikkie, een populaire influencer, gebruikt haar platform om jongeren te informeren, maar bevindt zich al gauw in een hachelijke situatie door de vele protesten.

Derek, een arts-in-opleiding, waagt zijn leven om Rashad te redden, maar oplaaiend bendegeweld en de naderende betogers laten de boel al snel uit de hand lopen.

Lukt het om Rashad te redden, of wordt de jongen het eerste slachtoffer van de nieuwe wet?

Mijn mening:

in één woord, Waaw, wat een debuut van Amina Laffet.  Op een avond aan dit boek begonnen wat resulteerde in een slapeloze nacht want kon het niet wegleggen. Hoe ze de omstandigheden omschrijft, hoe de verschillende personages hun verhaal elkaar aanvullen, overlappen enz. maar zo vormen ze ook één geheel.  Ook besef je met het lezen van dit boek dat wat Amina omschrijft best vandaag al zou kunnen gebeuren ook al speelt het verhaal zich in de nabije toekomst af.  Hoe ze de hedendaagse maatschappij en zijn problemen omschrijft is gewoon mooi ook al is het geen mooie situatie. Het verhaal van Rashad en hoe er toch mensen zijn die proberen om hem te helpen geeft toch een beetje hoop op een betere wereld ondanks al het racisme en geweld.  

Ik hoop echt dat de no-go zones in het boek nooit werkelijkheid worden want iedereen heeft recht op hulp.  Maar ik besef ook dat het op sommige locaties zoals Zwarte Vijvers in het boek niet altijd evident is om de juiste hulp te kunnen bieden. We worden zo geïndoctrineerd door media enz. dat het soms moeilijk wordt om niet iedereen over dezelfde kam te scheren en dat die bepaalde groepen zit daardoor ook weer anders gaan gedragen omdat er toch al verkeerd over hen gedacht wordt.

Deze maatschappijkritische young adult zou door iedereen moeten gelezen worden, zowel jongeren als volwassenen.  

Amina, ik hoop nog vaak een boek van jou te lezen. 

Sigrid